Chiazaad
Dat chiazaad een superfood is zal je vast wel eens voorbij hebben zien komen. Maar waarom is chiazaad nu zo geweldig en wat kun je er allemaal mee? In dit artikel ga ik je daar alles over uitleggen.
Inhoudsopgave:
De oorsprong van chiazaad
Het woord chia is afgeleid van het woord chian, uit de taal van de Nahua, een Mexicaans volk dat afstamt van de Azteken, en betekent “vettig”.
Chiazaad wordt traditioneel geconsumeerd in Mexico en het zuidwesten van de Verenigde Staten. Het is pas in het tweede decennium van de 21e eeuw in Europa bekend geraakt als superfood.
Het is een geweldig product om aan je dagelijks voedingspatroon toe te voegen. Eén van de bijkomende voordelen van chiazaad is dat, doordat het een gelei vormt, je een lang en verzadigd gevoel in je maag hebt, waardoor je minder snel weer trek zult hebben. Omdat het een bron van voedingsstoffen is voedt je je lichaam daadwerkelijk, in plaats van dat je het alleen maar vult.
Rijk aan voedingstoffen
Chiazaad is ondanks het kleine formaat echt heel rijk aan voedingstoffen, het bevat onder andere veel:
- Eiwit
- Omega-3
- Vezels
- Magnesium
- Antioxidanten
- Calcium
- Zink
- Fosfoor
- Kalium
- IJzer
- Koper
Het eiwitgehalte bij deze geweldige zaadjes is gemiddeld 20 gram eiwit per 100 gram chiazaad. Dat is 2 keer zo veel als de hoeveelheid eiwit wat in kwark is te vinden, kwark is een product wat erom bekend staat dat het hoog is in eiwitten.
De meeste mensen denken bij het belang van eiwitten direct aan de spieren, daar speelt eiwit ook een belangrijke rol in. Maar wist jij dat eiwit voor nog heel veel meer processen in jouw lichaam echt cruciaal is?
Eiwitten worden door je lichaam gebruikt als bouwstenen, zij spelen dus ook een grote rol bij het aanmaken van cellen, maar denk ook aan de botten, haren, nagels, bloed, bindweefsel, pezen, organen, hormonen en enzymen. Hierbij zijn eiwitten niet alleen nodig bij het aanmaken hiervan, maar ook voor het gezond houden van al deze genoemde punten.
Gemiddeld 32 gram voedingsvezels per 100 gram
Voedingsvezels spelen een grote rol in de darmgezondheid. De vezels worden niet door ons lichaam opgenomen, maar worden gebruikt voor het proces wat zich afspeelt in de darmen. Ook dragen vezels bij een een vol en verzadigd gevoel en verminderen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
Rijk aan omega-3
Ons lichaam kan zelf geen omega-3 aanmaken, omega-3 is nodig om de miljarden cellen in ons lichaam goed functionerend te houden. Daarom is het belangrijk dat je dit uit je voeding haalt. Veel mensen eten te weinig voeding wat rijk is aan omega-3, waardoor er een tekort ontstaat. Door een tekort aan omega-3 (en vaak een overschot aan omega-6) kunnen mensen ernstige gezondheidsproblemen ontwikkelen. Meer over omega 3 lees je in dit artikel.
Chiazaad heeft een hoog magnesium en calcium gehalte
Magnesium en calcium zijn mineralen die bijdragen aan het reguleren van jouw spierfunctie en zenuwfunctie.
Magnesium– Magnesium verlaagt stress, draagt bij aan een gezonde bloeddruk (bloeddrukverlagende werking), helpt je lichaam om te ontspannen, bevorderd de werking van je darmen, gaat stijve spieren tegen en draagt bij aan de opslag en productie van energie.
Calcium– Calcium draagt bij aan de energiehuishouding en een normale spierfunctie. Tevens is calcium de bouwsteen voor sterke botten en het gebit.
Het bevat veel mineralen (zink, fosfor, kalium, ijzer)
Mineralen zijn ontzettend belangrijk voor ons lichaam. Zij begeleiden diverse processen, waarbij het grote gevolgen kan hebben voor de gezondheid, als deze processen niet meer goed verlopen. Meer over de belangrijkste mineralen die ons lichaam nodig heeft lees je hier.
Deze superfood is rijk aan antioxidanten
Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen zoals de vitamines E en C, maar ook spoorelementen zoals seleen en bioactieve stoffen, zij vangen vrije radicalen weg.
Vrije radicalen zijn agressieve stoffen, die schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Antioxidanten helpen tegen deze beschadiging, daarbij spelen zij een grote rol bij het voorkomen van ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten.
Hoe gebruik je chiazaad?
Klik op de foto voor het recept.
Chiazaden absorberen vocht en vormen dan een geleiachtige substantie, het is even wennen aan de structuur in je mond. Maar eenmaal hieraan gewend, zal je zien dat je er van geniet!
Smaakloos
Chiazaad heeft van zichzelf geen smaak, de smaak word dus bepaald door het soort vocht die je kiest om toe te voegen. Juist doordat chiazaad, op zichzelf, geen smaak heeft kun je er eindeloos mee variëren waardoor je er elke dag een heerlijk (en soms verrassend) ontbijt of lunch mee kan maken. Zoals een heerlijke chiapudding.
Klik op de foto voor het recept.
Geef de juiste smaak!
Het begint met het kiezen van de basis, de vloeistof waar je het chiazaad in wilt laten absorberen. Veel gebruikte opties zijn:
– Ongezoete amandelmelk
– Kokosmelk
– Yoghurt
– Ongezoete sojamelk
Vervolgens kan je er nog vele dingen aan toevoegen, die er een andere twist aan kunnen geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan cacaopoeder, kaneel, kurkuma, matcha, rood fruit, cacaonibs, etc… Indien je van een wat zoetere pudding houdt, kun je ook wat erythritol poedersuiker er doorheen mengen, of een andere (keto) zoetstof naar keuze. Hier lees je alles over keto zoetstoffen.
Handig om te weten: De zaadjes hebben even de tijd nodig om het vocht te absorberen (minimaal 2 uur). Des te langer het staat, des te meer vocht het chiazaad zal opnemen, dus des te dikker de pudding zal worden.
Overige toepassingen:
Gebruik chiazaad als crunchy topping voor op een salade
Ook kun je chiazaad gebruiken als topping op een salade voor een beetje crunch, meng dit niet door de salade heen want dan absorbeert het vocht uit de dressing.
Het kan zelfs gebruikt worden als vervanging van eieren!
Tevens kun je chiazaad gebruiken als vervanging van eieren, in bakproducten.
3 eetlepels water plus 1 eetlepel chiazaad staat gelijk aan ongeveer 1 ei.
Belangrijk!
Chiazaad heeft een bloeddrukverlagende en bloed verdunnende werking. Gebruik dus nooit zomaar chiazaad als je van je arts al vocht afdrijvende, bloeddrukverlagende, of bloeddruk verdunnende medicatie gebuikt. Overleg dit altijd eerst met je behandelend arts.
Anderen lezen ook
💡Gezonde vetten
💡Vegetarisch of vegan keto eten
💡Hét ultieme ketogeen kookboek, waar diverse heerlijke chiapuddings in te vinden zijn