Bovenstaande voedingswaarde is per portie (berekend op 8 porties uit het deeg). De voedingswaarde die per gerecht is aangegeven, is enkel een indicatie. Aangezien het per merk/product dat je gebruikt enorm kan verschillen wat de voedingswaarde is, heeft dit veel invloed op de voedingswaarde van een compleet gerecht. Ook eet iedereen andere hoeveelheden, daarom is het altijd het beste, om op basis van de ingrediënten die jij zelf gebruikt en de grootte van de portie die jij eet, zelf te berekenen waar de voedingswaarde op uitkomt. Weet je niet hoe je dat zelf kunt berekenen? Je leest het hier.
Hartig deeg
Met dit verrukkelijke hartige deeg maak je de aller lekkerste gevulde broodjes, of zelfs hartige bakjes voor ragout. Het deeg heeft een lekkere bite en wordt goed stevig.
De ingrediënten
Voor ca. 8 porties
- 65 gram amandelmeel
- 30 gram kokosmeel
- 1/2 tl zout
- 1 tl bakpoeder
- 1/4 tl xanthaangom
- 50 gram roomboter
- 170 gram geraspte mozzarella
- 2 eieren (maat M/L)
De bereiding
Meng alle droge ingrediënten goed door elkaar, zorg dat er geen klontjes in zitten. Smelt ondertussen de geraspte mozzarella en de roomboter in een kom au bain-marie (in een hittebestendige kom boven heet water). Kluts ook vast 1 van de 2 eieren in een schaaltje.
Wanneer de kaas en de roomboter goed gesmolten zijn, voeg je het geklutste ei en het kaasmengsel toe aan de droge ingrediënten en kneed je het met de hand, tot een soepel en egaal deeg.
Leg het deeg tussen 2 vellen bakpapier en rol uit, tot de door jou gewenste dikte. Snijd het
deeg in het gewenste formaat en gebruik een vulling naar keuze.
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Voor gevulde broodjes:
Leg de pakketjes op een (met bakpapier bekleedde) bakplaat. Kluts het tweede eitje en bestrijk de bovenkant van de broodjes hiermee. Bak het deeg in het midden van de oven in 15-20 minuten goudbruin en gaar.
Voor hartige bakjes:
Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Zet omgedraaide siliconen muffinvormpjes neer (op z’n kop dus) op de bakplaat.
Snijd het deeg iets groter uit dan dat de muffinvormpjes zijn en bekleed de buitenkant van het vormpje met het deeg. Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en plaats de bakplaat voor 12-15 minuten in het midden van de oven, tot de bakjes goudbruin en gaar zijn. Laat de bakjes iets afkoelen en verwijder vervolgens voorzichtig de vormpjes.
Met dit deeg kun je onder andere maken:
– worstenbroodjes
– calzones
– knakworstbroodjes
– frikandelbroodjes
– kaasbroodjes
– empanadas
– ragoutbakjes (klik hier voor een verrukkelijk ragout recept!)