Het verhaal van Nienke
Er moest echt iets gaan veranderen
Ik zag op facebook steeds meer resultaten voorbijkomen van mensen die koolhydraatarm aten, dus via sociale media werd mijn interesse gewekt. Ik wilde in de ochtend kleding uit mijn kast pakken, aantrekken en met mijn gezin ontbijten. Dat lijkt heel normaal. Maar ik stond een uur gefrustreerd voor mijn kleding kast, omdat niets kon vinden wat me goed paste of leuk stond. ‘Nee, te strak’, weer wat anders kiezen. En uiteindelijk kwam ik gefrustreerd beneden en was ik nog steeds niet tevreden.
Hoe ik ben begonnen
Mijn invulling aan deze levensstijl
Ik eet rond 13.00 uur mijn eerste maaltijd en vaak is dat een vers gemaakte soep. Een gebonden groente soep, mosterd soep, courgette soep of tomaten soep. Soms als ik wat tijd heb in het weekend maak ik een grote portie en vries het per portie (in een zakje) in, dan kan ik op drukke dagen gemakkelijk wat uit de vriezer pakken voor mee naar het werk oid. Of ik maak een gebakken eitje of gevulde komkommer of een mozzarella wrap. Dat vind ik de makkelijkste lunches. De laatste week heb ik ook de chiapudding ontdekt.
Dan rond half 4 een tussendoortje. Dat kan een zelf gemaakt koekje zijn of een eierkoek uit het boek, een stukje zelfgemaakte fudge of kh arme ontbijtkoek uit het boek van Xandra. Ik heb vele boeken, maar deze boeken gebruik ik echt dagelijks!
Mijn avondeten is heel gevarieerd. Soms een ovenschotel, of kh arme mac&cheese, een zelfgemaakte bagel met wat zalm en avocado. In het weekend bijvoorbeeld pizza van fathead deeg of een soepje met een knoflookbroodje, zelfgemaakt pitabroodje met shoarma. De afgelopen weken maak ik minstens 2 maal iets uit het wereldgerechten boek. Zeer smaakvol.
Een avondsnack:
Wat deze manier van eten met mij doet
Snoepjes en koekjes zijn lekker, maar niets smaakt zo lekker als afvallen! (Beetje cheesy misschien, maar het is wel waar).
Hoe ik omga met uitdagingen
Mij man en kinderen eten soms mee, maar soms ook niet. Dus ik zorg ik ervoor dat ik altijd een portie eten in de vriezer heb voor mezelf voor als zij een stamppot eten oid. Ik weet namelijk van mezelf dat dat ook een valkuil is: het is laat, ik heb honger, drukke dag gehad. Nou, gewoon maar even makkelijk hoor! Hop, en daar ging weer een bordje patat… Nu heb ik die dagen ook echt wel, maar pak ik dus wat uit de vriezer en heb ik heerlijk koolhydraat arm eten op tafel staan waar ik ook oprecht naar uit kan kijken. Want alles is vers gemaakt, ik heb het zelf gemaakt en er komt geen potje meer aan te pas!
Mijn resultaten tot dusver
De toekomst
Ik weet nog niet zeker of ik zo wil blijven eten of dat ik toch weer wat koolhydraten aan mijn dieet ga toevoegen als ik eenmaal mijn streefgewicht bereikt heb. Daar ben ik gewoon nog niet over uit. Ondanks dat het dieet me goed past, kost het me wel soms wel energie om goed te blijven kijken wat ik eet. Maar voorlopig ga ik nog door op deze wijze.
Mijn tips
FB is een mooi medium waar ik veel kan halen zoals ik als schreef maar het heeft absoluut een keerzijde. Ik zie heel veel scherpe en ronduit onaardige reacties op hele normale vragen.
Als je weet dat je een drukke dag voor de boeg hebt, zorg dan dat je koolhydraatarme eten klaar staat. Dat voorkomt de valkuil van ‘ik weet het even niet meer dus ik pak wat makkelijks zoals een boterham.‘
Sommigen mensen gaan wekelijks of zelfs dagelijks op de weegschaal. Dat deed ik ook maar ik merkte dat ik ontmoedigd raakte als er voor mijn idee te weinig af was.
Ik hoop dat ik door het delen van mijn verhaal anderen kan inspireren, motiveren en mogelijk ook een hart onder de riem kan steken als het even tegenzit.
Nienke Hartemink-Boogaard