Niet eten bij keto dieet
Je vraagt je misschien af of het ketose dieet ook do’s en don’ts heeft? Natuurlijk zijn die er, ander hoef je het dieet niet te volgen als je van je overtollige kilo’s af wil. Laten we beginnen met wat je beter niet kunt nuttigen. Tijdens het ketogeen dieet mag je geen koolhydraatrijke of suikerrijke producten eten. Zogenaamd ‘onschuldige tussendoortjes’ als (melk)chocolade, snoepjes en koekjes kun je dus beter niet eten. Daarnaast is het eten van brood, aardappels, (tortilla)wraps of pasta not done bij keto. Ook zijn er fruitsoorten die een teveel aan suikers bevatten. Dat zijn bijvoorbeeld bananen, sinaasappels en appels. Verder kun je tegen frisdrank, vruchtensap, energiedrank, cocktails en biertjes ook maar beter “nee” zeggen. Die drankjes zitten allemaal boordevol koolhydraten. Wat mag je dan eigenlijk wel eten?
Wel eten bij keto dieet
Als je denkt dat je bij keto, net als bij andere diëten, ook weer niets mag eten, dan heb je het mis. Je mag namelijk best heel veel eten en drinken. Binnen het ketose dieet, eet je namelijk vooral eiwitrijke en vette producten. Denk hierbij aan natuurlijke, oliën en vetten, vis en vlees, zaden, groenten, kaas, avocado en eieren. Ook kun je soms gerust wat rood fruit, mosterd, pesto en zaden eten. En pak af en toe ook lekker een stukje MCT chocola of een alcoholvrij glaasje wijn, zolang je daarbij wel binnen de 30 gram koolhydraten per dag blijft. Het goede nieuws van keto is natuurlijk dat je oliën en vetten mag hebben. En zoals je wellicht weet zijn dat echte smaakmakers. Droge en smakeloze voedselproducten zijn in een keto dieet dus absoluut niet aan de orde.
Welke producten zijn onmisbaar in keto?
Om je een indruk te geven welke producten eigenlijk onmisbaar zijn in een keto dieet, noemen we hieronder een aantal producten waarvan je ze voor het gemak maar beter in huis kunt hebben.
- MCT-olie of kokosolie: deze oliën bevatten vetzuren die in het lichaam worden omgezet in energie en niet als vet worden opgeslagen. Middellange ketenvetzuren (MCT) olie kun je gebruiken in koffie, in smoothies of als saladedressing
- Suikervervangers: zoetstoffen met een lage glycaemische index zijn geschikt voor het keto dieet. Natuurlijke zoetstoffen hebben de voorkeur. Dat zijn onder andere Erythritol, Stevia en Monkfruit
- Kies voor noten met weinig koolhydraten en vetzuren. Zo passen walnoten, macadamianoten, pecannoten, amandelen en paranoten heel goed in het keto dieet
Daarnaast zijn er steeds meer Keto producten te koop om je dieet te ondersteunen. Zo kun je op een zorgeloze en veilige manier je ketogene dieet volgen zonder voedingsstoffen mis te lopen.
Is keto voor iedereen geschikt?
De meeste mensen kunnen zorgeloos een keto dieet volgen. Toch zijn er helaas een aantal uitzonderingen. Zo is het voor vrouwen tijdens de zwangerschap of borstvoedingsperiode het nooit aan te raden om je voedingspatroon radicaal om te gooien. Maar daar zijn uitzonderingen op: vrouwen met zwangerschapsdiabetes worden juist geadviseerd om koolhydraatarm of ketogeen te gaan eten. Ook als je al langer keto eet, kan dit juist heel goed tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode. Ook voor mensen met nierproblemen kan ketogeen eten juist heel goed zijn. Omdat je lichaam op diverse manieren juist meer rust krijgt door ketogeen te eten. Wel is het zo dat je bij diverse aandoeningen niet zomaar op eigen houtje je dieet moet aanpassen. Doe dit altijd in overleg met je behandelend arts. Soms worden er een aantal aanpassingen op het standaard keto dieet aanbevolen.
Keto dieet geleidelijk opbouwen
Voor iedereen die dit dieet wil volgen, is het raadzaam om het lichaam enige tijd gunnen om aan het dieet te wennen. Sommige mensen kunnen zich in het begin wat slapjes voelen, of je je maag kan wat onrustig worden. Luister wat dat betreft goed naar je lichaam. Behoor je niet tot de hierboven genoemde uitzonderingen? Dan kan starten met het keto dieet geen kwaad. Zorg er dus wel altijd voor dat voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals B-vitamines, vezels en jodium. In principe krijg je voldoende binnen uit alle toegestane groenten, noten en zaden (uitgezonderd jodium). Al zou je uiteraard, als dit je voorkeur heeft, een voedingssupplement kunnen nemen, maar dat is niet standaard noodzakelijk.
Valkuil bij het keto dieet
Het volgen van het keto dieet kan in de eerste dagen best wel even pittig zijn. Je lichaam is namelijk van vroeger uit gewend om veel energie uit je alledaagse voeding te halen. Je hebt lang een systeem in stand gehouden waarbij je vooral veel koolhydraten at. Als deze energievoorraad uit koolhydraten afneemt, geeft je lichaam een seintje dat het honger heeft. Het vraagt dan om energie/voedingsstoffen, maar kan ze (nog) niet vinden. De verleiding kan dan groot voor je zijn om weer gewoon als vanouds te gaan eten. Je lichaam is dus nog niet gewend om met veel minder koolhydraten te moeten overleven en functioneren. Dat is even een kwestie van wennen en doorzetten. Hoe meer je went aan het niet eten of drinken van suiker en het veel eten van koolhydraten, hoe beter je lichaam zal overschakelen op vetverbranding. En daar heb je zeer lang profijt van. Door het volgen van het keto dieet krijgt je lichaam vanzelf steeds minder behoefte aan suikerrijke en zoete voeding.