Keto en diabetes type 2
Het is mogelijk om met keto volledig medicatie- en klachtvrij te worden! Echter, de oorzaak van deze ziekte is niet te genezen, hier zal je dus altijd bewust mee om moeten blijven gaan. Alles over diabetes type 2 lees je in dit artikel.
Inhoudsopgave:
- Wat is diabetes type 2
- De oorzaak van diabetes type 2
- De diagnose
- Vaak onnodige medicatie
- De “genezing”
- Hoe lang voordat je medicatie vrij kunt zijn?
- Hoge nuchtere suikerwaarden
- Belangrijk voordat je start!
Wat is diabetes type 2?
Laten we eerst beginnen met wat basisinformatie over diabetes type 2.
Diabetes type 2 is eigenlijk niets meer en niets minder dan een allergische reactie van jouw lichaam, op koolhydraten (suikers). Deze vorm van diabetes is niet iets waar je mee geboren wordt, maar waar je mee te maken krijgt als jouw lichaam insulineresistent is geworden. Insulineresistentie is namelijk altijd de oorzaak van diabetes type 2! Lees hier meer over insulineresistentie.
Als je diabetes type 2 hebt, maakt jouw lichaam (net als bij type 1) te weinig insuline aan. Als gevolg hiervan moet je medicatie nemen, om de grote hoeveelheden koolhydraten(suikers) te kunnen verwerken, maar zelfs met die medicatie gaat dit proces niet optimaal. Ook heeft vrijwel alle medicatie andere nadelige bijwerkingen.
Het verschil tussen type 1 en type 2
Diabetes type 1 is aangeboren en is altijd permanent, daar in tegen is type 2 “aangegeten”. Door de juiste aanpassingen in jouw voeding is dit te genezen, waardoor je al snel kunt afbouwen (en uiteindelijk stoppen) met medicatie en weer volledig vrij van klachten kan worden.
De oorzaak van diabetes type 2
Vroeger stond diabetes beter bekend als de naam suikerziekte. De reden hiervoor is logisch, het is een ziekte waarbij je lichaam niet goed met suikers kan omgaan. Maar bij type 2 gaat het zelfs nog een stukje verder. Het is namelijk niet alleen zo dat jouw lichaam niet goed met suikers om kan gaan, maar het wordt zelfs veroorzaakt door suiker.
Je bent allergisch voor suiker
Zoals eerder al benoemd werd, is insulineresistentie altijd de oorzaak van diabetes type 2. Doordat je, voor een langere periode, meer suiker hebt genomen dan dat jouw lichaam aankan, wordt jouw lichaam hier allergisch voor. Een allergie is namelijk iets wat zich (over het algemeen) langzaam en geleidelijk opbouwt, waarbij jouw lichaam steeds heftiger gaat reageren op bepaalde stoffen, in dit geval suiker. Blijf je dus gewoon grote hoeveelheden suiker consumeren, dan gaat jouw lichaam hier steeds harder tegen protesteren, met als gevolg, je krijgt diabetes type 2.
De diagnose
Helaas wordt de diagnose, dat je diabetes type 2 hebt, vaak pas vastgesteld als het al in een verder gevorderd stadium is. Dat komt doordat de klachten dan al dermate ernstig aanwezig zullen zijn, dat de artsen het logisch vinden om daarop te testen. Ook duurt het bij de mensen een tijdje voordat zij daadwerkelijk aan de bel trekken, want dat doe je meestal niet bij milde klachten, dan denken de meeste mensen dat het vanzelf wel weer over zal gaan…
Veel voorkomende symptomen van diabetes type 2 zijn:
- Veel dorst en last hebben van een droge mond
- Vaak moe zijn
- Problemen met het zicht, zoals wazig zien
- Veel moeten plassen
- Niet (of heel moeizaam) kunnen afvallen
- Slecht genezende wondjes
- Infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking
Zoals je ziet zijn dit ook niet bepaald klachten waar je doorgaans snel voor naar de huisarts zou gaan. Deze klachten ontstaan vaak namelijk ook sluimerend, waardoor het niet direct opvalt dat er iets anders is dan normaal. Ook kunnen deze klachten heel veel andere oorzaken hebben, waardoor je zelf mogelijk niet zo snel de link legt naar diabetes.
Vaak onnodige medicatie
Helaas wordt er door de meeste artsen nog steeds medicatie voorgeschreven, bij het constateren van diabetes type 2. Dit is vaak in de vorm van pillen, of in ernstige gevallen zelfs het spuiten van insuline.
Medicatie is niet de oplossing
Het probleem bij het nemen van medicatie is dat je de oorzaak niet aanpakt, je bestrijd enkel de symptomen… Wat bij diabetes type 2 eigenlijk het slechtste is wat je kunt doen! Want eigenlijk krijg je hierbij een soort van “vrijbrief”, om vervolgens gewoon lekker hetgeen wat jou ziekt maakt te blijven consumeren.
Nog meer medicatie…
Medicatie heeft overigens vaak ook weer diverse nadelige bijwerkingen, waardoor je, in sommige gevallen, dan “gewoon” nog andere medicatie er bovenop krijgt voorgeschreven. De medicatie voor de diabetes is ten slotte noodzakelijk, indien je veel suikers blijft innemen, dus daar kun je niet mee stoppen.
In sommige gevallen, bij diverse aandoeningen, is medicatie de beste optie. Ik ben dan ook niet van mening dat alle soorten medicatie per definitie een slechte keuze zouden zijn. Maar in het geval van diabetes type 2 ben ik van mening dat dit het slechtste is wat je zou kunnen doen.
Behandel het als iedere andere allergie
Wat is de juiste keuze bij een allergie? Dat is heel simpel! Vermijd datgene waar jij een allergische reactie van krijgt. Klikt logisch toch?
Stel, jij bent bijvoorbeeld allergisch voor kiwi’s, blijf je dan echt dagelijks meerdere kiwi’s eten? Nee toch?!
Zo is het ook met diabetes type 2 en koolhydraten. Aangezien je bij deze vorm van diabetes allergisch bent voor grote hoeveelheden koolhydraten, is deze vermijden dus de beste remedie! Haal je de trigger van de ziekte weg, dan kan de ziekte niet actief blijven bestaan.
De “genezing”
Hetgeen wat diabetes type 2 veroorzaakt, namelijk insulineresistentie, dat is helaas niet te genezen. Maar je kunt er dus wel voor zorgen dat je, door de juiste aanpassingen in jouw voeding, geen medicatie meer nodig hebt.
Door jouw voeding aan te passen, zorg je er ook voor dat je geen risico meer loopt op alle nadelige gevolgen van diabetes type 2. Denk hierbij aan het verhoogde risico op hart- en vaatziekten, noodzakelijke amputatie als gevolg van ernstige ontstekingen, etc…
Welke aanpassingen maak je in je voedingspatroon?
Het beste advies wat je dus kunt opvolgen, is het drastisch verminderen van het aantal koolhydraten die jij neemt, koolhydraten zijn namelijk alle vormen van suikers.
Doordat je zo veel minder koolhydraten gaat eten, zal je dit moeten aanvullen met de juiste hoeveelheid (gezonde) vetten en eiwitten. Er zijn meerdere manieren om je koolhydraten te verminderen, zo heb je bijvoorbeeld een koolhydraatbeperkt dieet, een koolhydraatarm dieet of het welbekende keto dieet. Welke vorm je ook kiest, het is sowieso al een betere optie dan medicatie blijven nemen, om zo koolhydraatrijk te kunnen blijven eten! Maar het allerbeste zou het zijn als je kiest voor keto. Bij een ketogeen dieet, eet je namelijk het minst aantal koolhydraten.
Hoe lang duurt het voordat je medicatievrij kunt zijn?
Hier is helaas niet een standaard antwoord op. Ieder lichaam reageert anders en er spelen meerdere factoren mee, zoals bijvoorbeeld hoeveel koolhydraten je blijft nuttigen.
Over het algemeen kunnen de meeste mensen al in de eerste dag verbetering merken. Dat komt omdat je datgene waar jij allergisch voor bent (grote hoeveelheden koolhydraten) niet meer tot je neemt.
Veel mensen kunnen dan ook al vrij snel gaan afbouwen met hun medicatie en zelfs al binnen een paar weken medicatievrij zijn.
Hogere nuchtere suikerwaarden
Wanneer je lichaam nog niet goed gewend is aan ketogeen eten kan je aan het begin een extra verhoogde suikerwaarde ervaren in de ochtend. Dit is heel verklaarbaar en ook zeker geen reden tot paniek. Allereerst, iedereen heeft in de ochtend verhoogde bloedsuikerwaardes, ook mensen die geen diabetes hebben. Bij mensen die geen diabetes hebben wordt dit alleen nooit opgemerkt, omdat dit simpelweg niet gemeten en gemonitord wordt. De oorzaak hiervan is omdat je lichaam tussen 03.00-08.00 het seintje aan je lever geeft dat er opgeslagen suikers vrijgegeven moeten worden, om voldoende energie te hebben om de dag te beginnen. Dit heet ‘het Dawn effect’.
Bij mensen met diabetes type 2 zit je lichaam nog zo vol met opgeslagen suikers, dat je lijf een overvloed aan suikers vrijgeeft zodat de deur op een kiertje wordt gezet (als een dam die doorbreekt). Die vrijgegeven suikers komen in je bloedbaan terecht, wat een hoge bloedsuikerspiegel oplevert.
Niet schrikken en zeker niet stoppen
Veel diabetesverpleegkundige die niet bekend zijn met koolhydraatarm eten raken gealarmeerd als dit gebeurt. Ze hebben namelijk geleerd dat verhoogde bloedsuikers een teken zijn van te weinig medicatie, dus ze zullen waarschijnlijk ook meer medicatie voorschrijven. Dit is alleen juist niet handig… Je lichaam is namelijk aan het opruimen, waarbij je dat verstoort zodra je meer medicatie gaat innemen. Door het innemen van medicatie wordt de suiker in je bloed namelijk weer opgenomen (opgeslagen), waardoor je er niet daadwerkelijk vanaf komt. Zie het als dweilen met de kraan open, dat werkt niet echt hè 😉.
Het beste is het dus om je lichaam de tijd te geven om alle overtollig opgeslagen suikers op te ruimen, door lekker en gezond ketogeen (of koolhydraatarm) te blijven eten. Je zult merken dat je je in de loop van de dag een heel stuk beter gaat voelen. Ieder lichaam is anders, los van dat ieder lichaam anders werkt, heeft ieder individu ook andere voorraden opgeslagen. Het is dus niet zo dat er een vaste periode staat voordat je door de overtollige voorraden heen bent en alles juist stabiliseert. Het kan soms wel een paar maanden duren. Maar geef dus niet op en blijf juist doorgaan om die voorraden op te maken en weer gezonder te worden.
Belangrijk voordat je start!
Maak indien je medicatie neemt nooit aanpassingen in jouw voedingspatroon zonder overleg met jouw diabetesverpleegkundige/behandelend arts. Als je dit op eigen initiatief gaat doen dan loop je kans op het krijgen van een hypo, of keto acidose, wat levensbedreigend kan zijn!
Leg aan jouw behandelend arts/verpleegkundige uit dat jij een ketogeen voedingspatroon wilt gaan hanteren, waarbij je maximaal 25-30 gram koolhydraten per dag gaat nuttigen. De behandelaar kan dan met jou meekijken wat het effect precies is op jouw lichaam en welke aanpassingen in jouw medicatie daardoor nodig zijn.
Doe dit echt niet! De praktijk wijst uit dat mensen toch vaak alvast starten, zonder dat zij dit met hun arts hebben overlegd. De reden hiervoor is omdat mensen graag aan de arts wil laten zien wat de resultaten zijn die zij al behaald hebben, of omdat zij het spannend vinden om aan de arts uit te leggen waarom zij graag keto willen gaan eten. Maar doe dit alsjeblieft echt niet zonder overleg. Dit kan namelijk echt ernstige gevolgen hebben voor jouw gezondheid.
Bronnen
Kempf K, Röhling M, Niedermeier K, Gärtner B, Martin S. Individualized Meal Replacement Therapy Improves Clinically Relevant Long-Term Glycemic Control in Poorly Controlled Type 2 Diabetes Patients. Nutrients. 2018 Aug 4;10(8):1022. doi: 10.3390/nu10081022. PMID: 30081574; PMCID: PMC6115894.
Krebs JD, Bell D, Hall R, Parry-Strong A, Docherty PD, Clarke K, Chase JG. Improvements in glucose metabolism and insulin sensitivity with a low-carbohydrate diet in obese patients with type 2 diabetes. J Am Coll Nutr. 2013;32(1):11-7. doi: 10.1080/07315724.2013.767630. PMID: 24015695.
Tay J, Luscombe-Marsh ND, Thompson CH, Noakes M, Buckley JD, Wittert GA, Yancy WS Jr, Brinkworth GD. Comparison of low- and high-carbohydrate diets for type 2 diabetes management: a randomized trial. Am J Clin Nutr. 2015 Oct;102(4):780-90. doi: 10.3945/ajcn.115.112581. Epub 2015 Jul 29. PMID: 26224300.
Wang LL, Wang Q, Hong Y, Ojo O, Jiang Q, Hou YY, Huang YH, Wang XH. The Effect of Low-Carbohydrate Diet on Glycemic Control in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus. Nutrients. 2018 May 23;10(6):661. doi: 10.3390/nu10060661. PMID: 29882884; PMCID: PMC6024764.
Skytte MJ, Samkani A, Petersen AD, Thomsen MN, Astrup A, Chabanova E, Frystyk J, Holst JJ, Thomsen HS, Madsbad S, Larsen TM, Haugaard SB, Krarup T. A carbohydrate-reduced high-protein diet improves HbA1c and liver fat content in weight stable participants with type 2 diabetes: a randomised controlled trial. Diabetologia. 2019 Nov;62(11):2066-2078. doi: 10.1007/s00125-019-4956-4. Epub 2019 Jul 23. PMID: 31338545.
The Dawn Phenomenon – T2D 8 By Jason Fung, MD, Jason Fung, M.D., is a Toronto-based nephrologist (kidney specialist) and a world leading expert in intermittent fasting and low-carb diets.
Gower BA, Goss AM. A lower-carbohydrate, higher-fat diet reduces abdominal and intermuscular fat and increases insulin sensitivity in adults at risk of type 2 diabetes. J Nutr. 2015 Jan;145(1):177S-83S. doi: 10.3945/jn.114.195065. Epub 2014 Dec 3. PMID: 25527677; PMCID: PMC4264021.
Anderen lezen ook
💡Insulineresistentie, de oorzaak van Diabetes type 2
💡De gezondheidsvoordelen van keto
💡Ketogeen eten voor beginners
💡Ketogeen eten bij Diabetes type 1