Keto op vakantie
Thuis eet je heerlijk ketogeen (of koolhydraatarm), daar heb je inmiddels redelijk of volledig je weg in gevonden en je merkt hoe goed je je daardoor voelt! Maar nu komt de vakantie eraan, help! Hoe ga je hier qua voeding het beste mee om?
Je kunt er voor kiezen om jouw nieuwe voedingspatroon tijdens de vakantie even los laten en gewoon eten waar je zin in hebt. Maar dat is zeker geen must! Het advies is dan ook om dat niet te doen, aangezien je weet hoe goed deze gezonde levensstijl voor jou werkt en ook weet je wat een koolhydraatrijke levensstijl jou in het verleden gebracht heeft. Maar die keuze is volledig aan jou. Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf ook wel eens afwijk van mijn ketogeen levensstijl. Zorg er wel voor dat dit een bewuste keuze is, waar je op dat moment dan ook volledig achter staat. Wil je liever wel keto blijven eten tijdens de vakantie? Dan help ik je in dit artikel op weg, want dat is heel goed mogelijk!
Een goede voorbereiding
Het belangrijkste is dat je zorgt dat je goed bent voorbereid. Weet waar je naartoe gaat en doe een beetje research in het soort eten wat in dat land veel gegeten wordt. Dan kun je namelijk al een inschatting maken m.b.t. de opties die je daar hebt om koolhydraatarm te kunnen eten. Ook is het soort accommodatie waarin je verblijft natuurlijk van grote invloed. Heb je bijvoorbeeld een appartement of huisje met eigen keukentje, verblijf je in een hotel met een ontbijtbuffet of all inclusive, of ga je naar de camping? Bij alle soorten accommodaties is het mogelijk om ketogeen te eten tijdens jouw vakantie, wel is de ene verblijfplek vanzelfsprekend wat gemakkelijker dan de andere. Daar zou je natuurlijk eventueel je bestemming ook op uit kunnen kiezen. Zorg in ieder geval dat je weet wat de mogelijkheden zijn, zodat je je hier op kunt voorbereiden, dat neemt een hoop stress weg, want vakantie hoort juist leuk te zijn. 😉
De basis
Bijna overal, ongeacht waar je naartoe gaat, zijn er wel groenten, vlees, eieren, noten en iets van vetten (olijfolie, roomboter, kokosolie) verkrijgbaar. Dat vormt natuurlijk een perfecte basis om lekker en gezond te kunnen eten. Koolhydraatrijke producten zoals aardappel, brood, pasta en rijst kun je altijd vervangen voor extra van de eerder genoemde dingen. Maak het niet te ingewikkeld voor jezelf en houdt deze producten gewoon als basis aan. Hiermee kun je heerlijke gerechten eten, die ook meer dan voldoende afwisseling bieden. Hebben ze wel andere geschikte producten erbij, dan is dat mooi meegenomen!
De reis
De vakantie begint natuurlijk al bij de reis naar jouw bestemming toe. Ga je met de auto? Dan zijn de opties voor onderweg enorm. Als wij op vakantie gaan met de auto dan hebben we vaak een autorit van 12 tot 18 uur voor de boeg. Er gaat dan ook een grote snacktas mee, zodat we onderweg geen trek hoeven te hebben. Hier gaan dingen in zoals:
– gehaktballetjes
– keto muffins (hartig of zoet)
– keto wraps of keto brood (in dit kookboek vind je daar verrukkelijke recepten voor)
– een bakje rood fruit
– een zak ongebrande ongezouten noten
– Bifiworstjes
– Babybell kaasjes
– een bakje rauwkost
– blokjes verse kokosnoot
Alles wat overblijft van de reis kun je de eerste dagen van je verblijf gewoon opeten. Maar zo kom je in ieder geval niet in de verleiding om onderweg bij een fastfood keten iets af te halen. Dus liever iets te veel mee dan te weinig is mijn motto.
Ga je met het vliegtuig? Dan ben je gebonden aan de regels van de vliegmaatschappij. Kijk dus van tevoren wat hun regels zijn en maak hier je keuze in. Producten die vrijwel altijd kunnen zijn onder andere wat ongebrande ongezouten noten, Bifiworstjes, een gekookt eitje, goed verpakte Babybell kaasjes, goed verpakte keto chocolade. Maar nogmaals, zoek dit even op bij de informatie van jouw vliegmaatschappij. Het is zonde als je het terplekke moet weggooien en je straks met honger in het vliegtuig zit.
Op de camping
Als je op de camping verblijft heb je qua koken natuurlijk wat minder uitgebreide opties, je hebt tenslotte geen volledig ingerichte keuken tot je beschikking. Maar geen zorgen, je kunt met een koelkastje en een warmteplaatje of een oventje al een heel eind komen! Heb je eventueel ook een BBQ of bakplaat (zoals een gourmetplaat) tot je beschikking? Dan kun je echt alle kanten op. Als je op de camping verblijft haal je meestal boodschappen bij de campingwinkel of bij een nabij gelegen supermarkt, keuze zat dus!
Handig om mee te nemen
Op de camping ben je echt aangewezen op wat je zelf meeneemt als het aankomt op zelf voedsel kunnen bereiden. Denk dus goed van te voren na over het soort gerechten die je graag zou eten en neem hier, indien mogelijk uiteraard, de juiste apparatuur voor mee. Let wel goed op hoeveel stroom die apparaten gebruiken en of dat geschikt is op de locatie waar je verblijft.
Ideale apparaten zijn:
– een wafelijzer (hier kun je koolhydraatarme wafels in maken, maar ook heerlijke groenteomeletten, ontbijtspek in bakken, groenten in grillen, etc…)
– een bakplaat (zoals een gourmetplaat of grillplaat), hier kun je alles op maken wat je ook in een koekenpan kunt bereiden. Denk aan vlees, vis, groenten, eieren
– een mini oventje of airfryer, hier kun je keto crackers, muffins (hartig of zoet), keto broodjes, vlees, vis, groenten en eieren in bereiden
– een mini koelkastje, voor het koel houden van ingrediënten uiteraard 😉
– een mini blender, voor het maken van je eigen meel voor crackers of broodjes
Ontbijten/lunchen op de camping
Het ligt er maar net aan wat je lekker vindt om te nemen als ontbijt of lunch. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor een gebakken groenteomelet, een beetje Griekse yoghurt met wat rood fruit/noten/zaden/pitten, een lekkere chiapudding (die moet je wel de avond van tevoren maken en gekoeld kunnen bewaren), of wat dacht je van een lekkere salade of een snackbordje met wat plakjes vleeswaren, kaas, olijven en wat rauwkost? Als je een oventje hebt kun je ook heerlijke zadencrackers op locatie maken, zoals de heerlijke crackers die je vindt in Hét ultieme ketogeen kookboek, of kun je eiermuffins maken met groente, vleeswaar en kaas er doorheen.
Avondeten op de camping
Salades, bbq en van de plaat eten zijn vaak zeer geliefd bij het kamperen en zijn echt perfect voor keto. Hier kun je dan ook gewoon lekker aan meedoen met diverse soorten groenten en vlees. Voor de vetten kun je er wat mayonaise bij nemen en/of een lekkere olijfolie over de groenten doen. Ga je liever uit eten? Lees dan dit artikel voor de beste tips.
Snacks op de camping
Het campingleven draait bij velen om gezelligheid, rust, natuur en samenzijn. Vaak gaat dit samen met in de avonden lekkere borrelhapjes. Ook hier kun je gewoon lekker aan mee doen. Neem bijvoorbeeld maar eens een kijkje bij deze lekkere borrelplank inspiratie. Of houd het gewoon simpel met wat schaaltjes rauwkost, wat plakjes worst en een potje olijven.
In een vakantiehuisje of appartement
In een vakantiehuisje of appartement heb je over het algemeen dezelfde gemakken als thuis. Je beschikt gewoon over een koelkast, een fornuis en zelfs vaak een oven en een magnetron. In principe hoef je hier dus niet echt over na te denken, maak gewoon lekker wat je thuis ook zou eten. Wel is het handig om er bij stil te staan dat je niet alles in huis hebt wat je zelf standaard wel thuis hebt liggen. Denk hierbij aan producten zoals amandelmeel, erythritol, kruiden, oliën, bakvormen, bakpapier, etc… Zelf vind ik het dus fijn om een globale planning te maken qua wat ik wil eten tijdens de vakantie en daarvoor eventueel wat dingen vanaf thuis mee te nemen. Ga je met het vliegtuig naar je bestemming? Houdt er dan rekening mee dat je niet alles in de bagage mee mag nemen. Kijk hiervoor bij jouw vliegmaatschappij naar de regels. Als ik naar een vakantiehuisje ga per vliegtuig dan vind ik het zelf vaak net zo relaxt om het gewoon bij de basisproducten te houden die in iedere supermarkt aanwezig zijn, maar ga ik met de auto naar bestemming? Dan gaat er redelijk veel mee van thuis 😁
In een hotel
Als je in een hotel verblijft dan zijn je opties om zelf iets te kunnen bereiden of te bewaren minimaal. Qua eten ben je dan voornamelijk aangewezen op het restaurant van het hotel, of andere eetgelegenheden buiten de deur. In dit artikel vind je de beste tips daarvoor. Wel kun je een aantal dingen op de kamer hebben liggen die niet gekoeld bewaard hoeven te worden. Denk hierbij aan een zak noten, Bifiworstjes, ketoproof chocolade, etc…
En hoe zit het met de wijn en cocktails?
Dit is een vraag die heel vaak gesteld wordt. Zowel op feestjes, als in het weekend, maar helemaal op vakanties willen mensen vaak graag een wijntje of een ander alcoholisch drankje kunnen drinken. Alcohol en keto gaan in principe niet samen. Je drinkt namelijk dan je koolhydraten, die je juist graag voor het eten wilt kunnen gebruiken. Ook wordt je lichaam niet blij van alcohol en ziet het dit als een vergif wat er zo snel mogelijk uit moet. Jouw lichaam zal dus alle niet noodzakelijke processen stopzetten, totdat de alcohol is afgebroken. Daarom gaan afvallen en alcohol vaak ook slecht samen. Het beste is dus om gewoon geen alcohol te nemen, maar wil je dit toch graag nemen? Het is en blijft jouw eigen keuze, net zoals de keuze of je wel of niet koolhydraatarm of ketogeen wilt eten op vakantie. Kies je ervoor om het toch te nemen? Probeer dan de minst slechte te kiezen, kies bijvoorbeeld voor droge witte wijn, i.p.v. zoete wijn of een suikerrijke cocktail. En probeer echt van dat glas te genieten, zodat je het bij 1 of misschien 2 glazen kunt houden, i.p.v. dat je een hele fles in je eentje achterover tikt.😉