BBQ-en is iets wat in de zomerperiode veel gedaan wordt. Het is ontzettend gezellig, heerlijk en makkelijk om met een groter gezelschap te doen. En je bent lekker buiten, iets waar we het liefst zo veel mogelijk van genieten zodra het wat beter weer is. BBQ is ook perfect als je keto eet, je hebt namelijk zo veel heerlijke opties! En het is heel gemakkelijk om bij een BBQ keto te kunnen combineren met mensen die niet keto eten, ideaal dus. In dit artikel deel ik met jou mijn favoriete gerechten en inspiratie voor een geweldige, volledig keto, BBQ.
Op de BBQ
Er zijn ontzettend veel heerlijke dingen die je op de BBQ kunt bereiden. Denk hierbij aan hamburgers, worstjes, (eigengemaakte) saté, steaks, speklap, filetlapjes, kalkoenfilet, drumsticks, vis, garnalen, diverse soorten groenten zoals courgette, paprika, groene asperges, champignons, aubergine, babymaïs (let op! Gewone maïs is niet geschikt voor keto, babymaïs wel), Haloumi, Feta, etc…
Indien je kant en klaar gemarineerd vlees wilt gebruiken is het aanbevolen om goed de etiketten te lezen. In heel veel marinades wordt namelijk suiker en zetmeel gebruikt. Maar wist je dat het ook heel simpel en vaak veel lekkerder is om je eigen marinade te maken?
Wat heb je nodig voor je eigen marinade?
Milde olijfolie en kruiden en specerijen naar smaak, that’s it! Veel gebruikte smaakmakers voor marinades zijn paprikapoeder, uienpoeder, knoflookpoeder, cayennepeper, peper en zout. Maar je kunt jezelf natuurlijk volledig uitleven met alle mogelijke smaken die er zijn. Probeer gewoon het één en ander en kijk wat jouw favoriete combinatie is. Ook is de marinade voor de saté uit De ultieme ketogeen wereldgerechten special echt verrukkelijk, die wordt gemaakt met ketoproof ketjap manis (ook in dat boek te vinden) en is echt zo heerlijk! Niet alleen vlees kun je marineren, het is ook erg lekker om groenten te marineren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een lekkere spies met courgetteschijfjes met paprikapoeder, een vleugje uienpoeder en knoflookpoeder en wat peper en zout? Yum!
Wel van tevoren voorbereiden
Gemarineerd eten is het lekkerst als het een tijdje in de marinade heeft gestaan, dan trekken de smaken echt goed in het eten. Je kunt dit een paar uurtjes van tevoren doen, maar zelf doe ik het het liefst al de avond van tevoren. Dan kan het lekker lang intrekken en heb je er ook minder omkijken naar op de dag zelf. Bewaar het gemarineerde eten in een goed afgesloten bakje of zakje in de koelkast.
Denk aan de satéstokjes!
Bij een BBQ is het het gemakkelijkst als je het vlees en de groenten aan een satéprikker rijgt. Dit zorgt ervoor dat het minder snel tussen het rooster door valt, maar ook wordt het omdraaien zo een stuk sneller gedaan. Je hebt handige ijzeren spiesen waar je alles aan kunt rijgen (pas op, de uiteindes worden wel heet, dus met behulp van een tang of goede hittebestendige handschoen omdraaien 😉), of je kunt houten satéprikkers gebruiken. Indien je houten satéprikkers gebruik moet je die wel van tevoren weken (minimaal 1 uur, langer mag ook) in een hoog glas of bakje met koud water, anders vliegen je stokjes in de fik of verkolen ze helemaal.
Bijgerechten
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om het enkel te doen met de gerechten die je op de BBQ bereid, maar een paar bijgerechten is altijd wel zo lekker. Ook hier heb je een tal van mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan diverse lekkere salades en ketobrood. Het is ontzettend simpel om je eigen keto broodjes te maken, in mijn kookboeken vind je daar verrukkelijke en mega simpele recepten voor. Qua salades is de keto huzarensalade echt wel mijn absolute favoriet bij een keto BBQ. Ook ben ik groot fan van een saladebar, dan kan iedereen van het gezelschap namelijk zelf zijn/haar favoriete salade samenstellen. Ik zet dan bakjes klaar met onder andere sla, tomaat, komkommer, olijven, Feta, edamame boontjes, rode ui, pompoenpitten en zonnebloempitten, gebroken walnoten, avocado, gekookte eitjes, etc… Als dressing gebruik ik daarvoor heel simpel enkel wat extra vierge olijfolie, peper en zout. Op die manier kun je ook een heerlijke salade maken met de toevoeging van de gegrilde gerechten van de BBQ.
Een wijntje erbij?
Dit is een vraag die heel vaak gesteld wordt. Vaak willen mensen graag een wijntje of een ander alcoholisch drankje erbij kunnen drinken. Alcohol en keto gaan in principe niet samen. Je drinkt namelijk dan je koolhydraten, die je juist graag voor het eten wilt kunnen gebruiken. Ook wordt je lichaam niet blij van alcohol en ziet het dit als een vergif wat er zo snel mogelijk uit moet. Jouw lichaam zal dus alle niet noodzakelijke processen stopzetten, totdat de alcohol is afgebroken. Daarom gaan afvallen en alcohol vaak ook slecht samen. Het beste is dus om gewoon geen alcohol te nemen, maar wil je dit toch graag nemen? Het is en blijft jouw eigen keuze, net zoals de keuze of je wel of niet koolhydraatarm of ketogeen wilt eten. Kies je ervoor om het toch te nemen? Probeer dan de minst slechte te kiezen, kies bijvoorbeeld voor droge witte wijn, i.p.v. zoete wijn of een suikerrijke cocktail. En probeer echt van dat glas te genieten, zodat je het bij 1 of misschien 2 glazen kunt houden, i.p.v. dat je een hele fles in je eentje achterover tikt.😉