Bovenstaande voedingswaarde is per beschuit, berekend op 3 beschuiten. De voedingswaarde die per gerecht is aangegeven, is enkel een indicatie. Aangezien het per merk/product dat je gebruikt enorm kan verschillen wat de voedingswaarde is, heeft dit veel invloed op de voedingswaarde van een compleet gerecht. Ook eet iedereen andere hoeveelheden, daarom is het altijd het beste, om op basis van de ingrediënten die jij zelf gebruikt en de grootte van de portie die jij eet, zelf te berekenen waar de voedingswaarde op uitkomt. Weet je niet hoe je dat zelf kunt berekenen? Je leest het hier.
Hollands beschuit
Beschuit is een licht verteerbare, zeer droge vorm van brood. Het is vergelijkbaar met, maar niet hetzelfde als, geroosterd brood. Het deeg van het beschuit wordt twee keer gebakken; eenmaal als plat cilindrisch broodje (beschuitbol, ook in die vorm te koop) en na het doorsnijden nog een keer. De oude naam voor beschuit is dan ook
‘tweebak’.
Etymologisch gezien is het woord ‘beschuit’ verwant met het Franse biscuit, het Italiaanse biscotto, en uit het Latijn bis coctus, wat letterlijk ‘tweemaal gebakken’ betekent. Op vergelijkbare wijze heet het in het Duits Zwieback.
Over de geschiedenis van de Hollandse beschuit is weinig bekend. Het heeft weinig te maken met scheepsbeschuit, alleen al doordat de ingrediënten hiervan afwijken. Overeenkomsten zijn het soortgelijk bakproces, de droge vorm en de lange houdbaarheid. Door het gebruik van bakkersgist wordt de luchtige structuur verkregen. In Nederland is het een traditie dat bij een geboorte op beschuit met muisjes wordt getrakteerd, maar het is ook een product wat veelal op de Nederlandse ontbijttafels te vinden is.
De juiste bakvorm
Het beste resultaat krijg je door de juiste bakvorm te gebruiken. Mijn favoriete vorm om deze beschuitjes te maken is de koek-en beschuitvorm die je in onze shop vind.
De ingrediënten
Voor 3 beschuitjes
- 75 gram amandelmeel
- een flinke snuf zout
- 1 tl bakpoeder
- 1 ei (maat M/L, gescheiden)
- 35 gram roomboter (gesmolten)
- 1 tl sesamzaadjes
De bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden en zet de bakvormpjes voor beschuit vast klaar.
Klop het eiwit stijf met een snuf zout, zet het eiwit vervolgens even aan de kant.
Meng alle droge ingrediënten goed door elkaar, voeg de eidooier en de gesmolten roomboter toe en meng dit tot een dik deeg. Voeg nu het eiwit toe en vouw dit er heel voorzichtig doorheen. Het moet goed vermengd zijn, maar je wilt wel de luchtigheid van het opgeklopte eiwit zo veel mogelijk behouden.
Verdeel het beslag over 3 vormpjes en plaats ze in het midden van de oven, voor ongeveer 40 minuten. Voel even of de beschuitjes goed knapperig zijn, zo niet dan bak je ze nog iets langer.
Haal de beschuitjes voorzichtig uit de vorm en laat deze afkoelen op een rooster.
De beschuitjes verliezen na verloop van tijd hun knapperigheid, dus het advies is; maken en opeten. Wil je ze toch bewaren? Bewaar ze dan in een goed afgesloten blik of bakje en piep zo nodig nog even op in de oven, voor een paar minuten op 160 graden. Tip: als de beschuitjes al even staan, zijn ze ook perfect te gebruiken voor een krokante paneerlaag.
Extra tip van een enthousiaste fan:
Je kunt er ook heerlijke toastjes van maken door het beschuitbeslag in een muffinvorm of zelfs een mini muffinvorm te maken. Houdt dan wel een iets kortere oventijd aan, anders verbranden ze 😉