Bovenstaande voedingswaarde is per portie, berekend op 6 porties. De voedingswaarde die per gerecht is aangegeven, is enkel een indicatie. Aangezien het per merk/product dat je gebruikt enorm kan verschillen wat de voedingswaarde is, heeft dit veel invloed op de voedingswaarde van een compleet gerecht. Ook eet iedereen andere hoeveelheden, daarom is het altijd het beste, om op basis van de ingrediënten die jij zelf gebruikt en de grootte van de portie die jij eet, zelf te berekenen waar de voedingswaarde op uitkomt. Weet je niet hoe je dat zelf kunt berekenen? Je leest het hier.
Foe Yong Hai
Foe Yong Hai is een Chinees-Kantonees gerecht, waarbij ei de hoofdrol heeft. Het ei wordt overgoten met een simpele zoete, dikke tomatensaus. De traditionele variant is zonder vlees en behoorlijk basic, maar er zijn ook varianten met kip of varkensvlees.
Kantonezen vormen een groep mensen behorende tot de Han-Chinezen, wier voorouderlijke oorsprong ligt in Guangdong, China. Dit volk kent als taal het Kantonees (of Yue), dat een van de Chinese talen is. De Chinese taal heeft honderden varianten en dialecten, die per dorp of sub-district verschillen. Dit gerecht wordt dan ook op verschillende manieren uitgesproken, veel voorkomende manieren zijn: Foe yong haai, Foe young hai, of Fu yong hai.
De ingrediënten
Voor 6 porties
Voor de omelet
- 15 eieren
- 100 gram champignons (in plakjes gesneden)
- 140 gram bamboescheuten
- 1 rode paprika (in reepjes gesneden)
- 1 prei (alleen het witte gedeelte, in halve ringetjes gesneden)
- peper en zout (hoeveelheid naar smaak)
Voor de saus
- 1 sjalot (fijngesnipperd)
- 1 teen knoflook (geperst)
- een flinke scheut sesamolie
- 250 gram suikervrije ketchup
- 500 gram tomatenblokjes
- 3 el appelazijn
- 75 gram Sukrin Gold
- 300 ml water
- ½ tl johannesbroodpitmeel (of xanthaangom)
De bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden en zet een grote ovenschaal klaar.
Klop de eieren los en meng hier alle overige ingrediënten voor de omelet doorheen. Giet het mengsel in de ovenschaal en bak het geheel in ca 35-40 minuten gaar (afhankelijk van de hoogte van de ovenschaal). De omelet is gaar, als deze niet meer wiebelt wanneer je de schaal heen en weer schuift. Terwijl de omelet in de oven staat, bereid je de saus.
Verhit een flinke scheut sesamolie in een wok of hapjespan en fruit hierin kort de ui en de knoflook. Wanneer deze glazig beginnen te zien, voeg je de tomatenblokjes, ketchup en het water toe. Laat het geheel 10-15 minuten pruttelen, zodat de saus iets indikt en de smaken goed kunnen intrekken. Giet de saus vervolgens door een zeef, maak hierbij gebruik van een lepel, om zo veel mogelijk van de saus door de zeef te krijgen. Doe de saus terug in de pan, voeg de Sukrin Gold en de appelazijn toe en verwarm het geheel, tot de saus begint te pruttelen. Voeg nu het johannesbroodpitmeel toe, dit kan op 2 manieren:
1.Door een papje te maken met een klein beetje van de saus (net als met maïzena) en dit papje toe te voegen aan de saus en het goed te mengen.
2.Door het johannesbroodpitmeel over de saus te sprenkelen, terwijl je ondertussen goed in de saus roert (om klontjes te voorkomen).
Laat de saus nog ca. 10 minuten pruttelen, johannesbroodpitmeel heeft namelijk even de tijd nodig om te binden. Snijd de omelet in repen, verdeel dit over de borden en verdeel de saus over de omelet heen.
Serveer het gerecht gewoon zo, of met een keto vervanger voor rijst (bloemkoolrijst/broccolirijst/konjacrijst).
Heb je over? Dit gerecht is ook goed in porties in te vriezen. Warm het echter niet op in de magnetron, want dan wordt de omelet rubberig 😉. Het beste kun je het gerecht in een ovenschaal doen, afdekken met aluminiumfolie en op 160-180 graden in het midden van de oven in ca. 25 minuten verwarmen.