Bovenstaande voedingswaarde is per portie, berekend op 3 porties. De voedingswaarde die per gerecht is aangegeven, is enkel een indicatie. Aangezien het per merk/product dat je gebruikt enorm kan verschillen wat de voedingswaarde is, heeft dit veel invloed op de voedingswaarde van een compleet gerecht. Ook eet iedereen andere hoeveelheden, daarom is het altijd het beste, om op basis van de ingrediënten die jij zelf gebruikt en de grootte van de portie die jij eet, zelf te berekenen waar de voedingswaarde op uitkomt. Weet je niet hoe je dat zelf kunt berekenen? Je leest het hier.
Kip teriyaki
Teriyaki is een Japanse kooktechniek, waarbij gesneden vis of vlees wordt gebakken (yaki) in een marinade van sojasaus, waardoor het een speciale glans (teri) krijgt.
Deze specifieke manier van eten bereiden is in Japan al tijdens de 17e eeuw ontstaan. Het begrip teriyakisaus, zoals wij het kennen, zou zijn ontstaan in Hawaii. Japanse immigranten op Hawaii zouden hun bereidingswijze daar hebben aangepast aan lokale producten, zoals bijvoorbeeld ananassap. Dit werd ook opgepakt door de inwoners op Hawaï en in de loop der tijd ook door de rest van de Verenigde Staten en het gehele westen.
Inmiddels is teriyakisaus een enorm begrip geworden over de hele wereld en kun je het ook als kant en klare teriyakisaus in de winkel vinden. Maar dat is natuurlijk een gigantische suikerbom… Met dit recept maak je zelf in een handomdraai een heerlijke volledig ketoproof teriyakisaus. In het recept wordt gebruik gemaakt van kipfilet, maar je kunt de saus natuurlijk ook bij andere vlees-of vissoorten eten, of het als roerbaksaus voor groenten gebruiken en voor een vegetarische/vegan maaltijd gaan! Vervang dan de kippenbouillon voor groentebouillon. Indien gewenst kun je de kipfilet ook vervangen met tofu.
De ingrediënten
Voor 3 porties
Voor de marinade
- een klein scheutje milde olijfolie
- 1 el sesamolie
- 1 grote teen (of 2 kleine teentjes) knoflook (geperst)
- 25 gram verse gember (geraspt)
- 1 el sesamzaad
- 30 ml (ketoproof) sojasaus
- 30 ml water
- 1 el Sukrin gold
- ¼ tl xanthaangom
Overig
- 2 tot 3 kipfilets (afhankelijk van de grootte, in blokjes gesneden)
- 1 kleine ui (fijngesnipperd)
- 200 gram kastanjechampignons (in plakjes gesneden)
- 75 ml kippenbouillon
- lente ui (in ringetjes gesneden, hoeveelheid naar smaak)
- optioneel: rode peper (fijngesneden)
- een beetje extra sesamzaad, ter garnering
De bereiding
Voorbereiding:
Verhit een scheutje olijfolie in een wok (of hapjespan) en fruit hierin de knoflook, gember en sesamzaadjes. Voeg na ongeveer 1 à 2 minuten de sojasaus en de Sukrin gold toe en meng dit goed door elkaar. Laat dit, al roerend, een paar minuten op laag vuur pruttelen. Voeg, al sprenkelend, de xanthaangom toe, gevolgd door de sesamolie. Laat op laag vuur, al roerend, pruttelen tot je een wat dikkere, stroperige marinade hebt. Doe de marinade in een afsluitbaar bakje en voeg de kipfilet toe. Schep alles goed door, zodat alle blokjes bedekt zijn met de marinade. Zet de kipfilet voor minimaal twee uur afgedekt in de koelkast. Des te langer het staat, des te lekkerder het straks gaat smaken.
Bereiding:
Verhit een wok (of hapjespan) op hoog vuur met een beetje olie en fruit de ui voor een paar minuten. Voeg de gemarineerde kip (inclusief de overige marinade) toe. Bak de kip al omscheppend gaar.
Voeg de champignons (en eventueel de rode peper) toe en bak deze al omscheppend even mee. Voeg nu de bouillon toe en meng alles goed door.
Garneer het gerecht met de lente ui en de sesamzaadjes en smullen maar!
Serveer met bloemkool/broccolirijst en andere groente(n) naar keuze.
Tip: Omdat dit gerecht in verhouding hoger is in eiwitten dan in vetten, is het raadzaam om hier rekening mee te houden m.b.t. wat je de rest van de dag eet. Of voeg extra vetten toe aan de maaltijd, zodat de verhoudingen weer meer in balans zijn. Dit kan door bijvoorbeeld wat extra kokosolie over de groenten te nemen, door de maaltijd af te sluiten met wat kokosolie/roomboter in je koffie, een stukje mct chocolade te nemen, etc… Of wat dacht je van deze heerlijke chocolade-zeezout fudge als toetje?