Turkse pizza

  • Keto diner
  • 481 calorieën | 29 gram eiwit | 33,4 gram vet | 5,9 gram koolhydraten

Bovenstaande voedingswaarde is per portie, berekend op 2 porties. De voedingswaarde die per gerecht is aangegeven, is enkel een indicatie. Aangezien het per merk/product dat je gebruikt enorm kan verschillen wat de voedingswaarde is, heeft dit veel invloed op de voedingswaarde van een compleet gerecht. Ook eet iedereen andere hoeveelheden, daarom is het altijd het beste, om op basis van de ingrediënten die jij zelf gebruikt en de grootte van de portie die jij eet, zelf te berekenen waar de voedingswaarde op uitkomt. Weet je niet hoe je dat zelf kunt berekenen? Je leest het hier.

Turkse pizza

Keto recepten voor een Keto dieet
Wij kennen dit gerecht als Turkse pizza, maar de oorspronkelijke benaming voor dit gerecht is Lahmacun, wat letterlijk ‘vlees op deeg’ betekend. Het is een Arabisch gerecht wat bestaat uit een dun deeg belegd met (pikant gekruid) gehakt.

De reden waarom wij dit gerecht kennen als Turkse pizza, dat is omdat het vaak verkocht wordt bij Turkse winkels/bakkers en Turkse eetkraampjes. Maar wist je dat het gerecht oorspronkelijk helemaal niet per definitie uit Turkije komt?

Vroeger werd dit gerecht gegeten door Arabische sheikhs, die door de woestijn reisden. Lahmacun wordt voornamelijk gemaakt en verkocht in onder andere: Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Israël, Iran, Irak, Jordanië, Koerdistan, Libanon, Palestina, Saoedi-Arabië, Syrië en Turkije. Tegenwoordig zien we dit gerecht veel terug onder de benaming Turkse pizza in Nederland en in Duitsland.

Keto recepten voor een Keto dieet

De ingrediënten

Voor 2 porties

Om de wraps te maken:

  • 5 eieren (maat M)
  • 2.5 el lijnzaad
  • ½ tl bakpoeder
  • 2.5 el psyllium vezels
  • ½ tl uienpoeder
  • een snuf zout
  • 1/4 tl xanthaangom

Voor de topping:

  • 300 gram gehakt naar keuze
  • ½ paprika naar keuze
  • 1 tomaat (of een paar cherrytomaatjes)
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 kleine rode ui
  • een goede snuf peper en zout
  • optioneel:
    * rode peper/cayenne peper
    * geraspte kaas naar keuze (bijvoorbeeld jong belegen)

De bereiding

Je begint met het maken van de wraps
Doe eerst alle droge ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine (of blender), maal dit tot een fijn meel.

Klop de eieren los in een kom en voeg hier de droge ingrediënten aan toe. Laat dit een paar minuten staan, zodat de vezels het vocht kunnen opnemen. Verwarm ondertussen de oven voor op 170 graden.

Verdeel het beslag, op een door jou gewenste dikte, over de bakplaat. Des te dunner je de wraps maakt, des te gemakkelijker deze straks op te rollen zijn (ik verdeel het beslag zelf over de gehele bakplaat en snijd de grote wrap na het bakken in 2 stukken). Plaats de bakplaat voor ongeveer 5 minuten in het midden van de oven.

Tijd om de saus te maken
Terwijl de wraps in de oven zitten, maak je de saus. Doe alle ingrediënten voor de topping, behalve het gehakt, in de keukenmachine en maal dit fijn tot een saus, er mogen nog wat stukjes in zitten. Kneed vervolgens de saus goed door het gehakt heen.

Verdeel het gehakt over de bodems en plaats de bodems terug in het midden van de oven, voor ongeveer 15 minuten. Kijk tussendoor even of je wat vocht van het gehakt moet af deppen, met behulp van een stukje keukenpapier. Eventueel kun je er, de laatste paar minuten van de oventijd, een beetje geraspte kaas overheen strooien, zodat dit mee smelt.

Haal de wraps uit de oven, beleg met toppings naar keuze, zoals een beetje ijsbergsla/extra geraspte kaas/paprika/etc. Rol de Turkse pizza’s op en smullen maar!

WIL JE MEER HEERLIJKE KETO RECEPTEN IN HUIS?

MAILBOX-SURPRISE

✔ 10 keto recepten direct na aanmelding
✔ een keto mini cursus
✔ een jaar lang iedere week een nieuw recept van de week
Meld je snel gratis aan via het onderstaande formulier!

Subscription Form