Bovenstaande voedingswaarde is per portie, berekend op 100 gram kipfilet per portie. De voedingswaarde die per gerecht is aangegeven, is enkel een indicatie. Aangezien het per merk/product dat je gebruikt enorm kan verschillen wat de voedingswaarde is, heeft dit veel invloed op de voedingswaarde van een compleet gerecht. Ook eet iedereen andere hoeveelheden, daarom is het altijd het beste, om op basis van de ingrediënten die jij zelf gebruikt en de grootte van de portie die jij eet, zelf te berekenen waar de voedingswaarde op uitkomt. Weet je niet hoe je dat zelf kunt berekenen? Je leest het hier.
Cheesy kip met bacon, een aanrader voor feesten
Cheddar, kip en bacon, een gouden combinatie! Deze Cheesy kip met bacon is het ultieme borrelhapje, die het altijd goed zal doen op verjaardagen! Het ideale aan dit gerecht is dat ze zowel koud, als warm, echt heel erg lekker zijn!
Je kunt ze nemen als snack, maar ook als onderdeel van de maaltijd. Wat dacht je bijvoorbeeld van een maaltijdsalade, met deze heerlijke Cheesy kip met bacon, klinkt goed toch?!
Leuke weetjes over cheddar
Cheddar is een gele tot oranje-gele, wat pittig smakende van koemelk gemaakte harde kaas die oorspronkelijk alleen gemaakt werd in Cheddar, een dorp in het Engelse Somerset. De kaas rijpte daar in een aantal grotten, waarin de temperatuur, vocht- en lichtomstandigheden zeer constant zijn.
Omdat cheddar tegenwoordig in heel veel verschillende landen gemaakt wordt, is deze kaas volgens de richtlijnen van de EU niet meer beschermd als streekproduct.
Tip:
Een blokje cheddarkaas bevat over het algemeen 0 gram koolhydraten, deze zijn in de meeste supermarkten op de versafdeling verkrijgbaar. Let op met voorverpakte plakjes en zakjes geraspte cheddar, hier zitten vaak toevoegingen in om de houdbaarheid te verlengen en om te voorkomen dat de kaas tegen elkaar aan gaat plakken. Maar dit zorgt voor een ongewenst aantal koolhydraten, afkomstig uit producten die niet in een ketogeen levensstijl passen.
Er zijn tegenwoordig wel steeds meer voorverpakte plakjes cheddar die wel geschikt zijn, maar kijk hiervoor dus even goed op de verpakking. 😉
De ingrediënten
Hoeveel je van alle ingrediënten nodig hebt, dat is geheel afhankelijk van de hoeveelheid die jij wilt maken. Houd ca. 100 gram kipfilet per persoon aan.
- kipfilet (in kleine strookjes gesneden)
- cheddar (in plakjes)
- rechte plakjes bacon of ontbijtspek
- peper en zout (hoeveelheid naar smaak, houd er rekening mee dat het ontbijtspek en de kaas zijn al zout zijn van zichzelf)
- optioneel: andere kruiden (naar smaak), zoals
gerookte paprikapoeder, uienpoeder, knoflookpoeder
De bereiding
Verwarm de oven voor op 230 graden en bekleed een ovenrooster of bakplaat met bakpapier (of een bakmat).
Meng in een schaal de kipfilet met de kruiden naar keuze, laat dit minimaal 10 minuten intrekken.
Leg op elk stukje kip een plakje cheddar en omwikkel deze met het ontbijtspek. Zorg dat er geen kaas meer te zien is, het zou zonde zijn als de kaas eruit loopt tijdens het bakken.
Leg de stukjes kip op het ovenrooster en plaats in het midden van de oven. Bak de kip in 13-16 minuten (afhankelijk van de dikte van de kip), tot de kip gaar is en het ontbijtspek knapperig. Eventueel kun je ze nog even een paar minuutjes onder de grill zetten, voor extra knapperig ontbijtspek.
Garneer, indien gewenst, met wat extra fijngesneden aardbeien/kokos/ketoproof chocolade/
cacaonibs/geroosterde amandelen.
Tips:
Bereidingstip:
Je kunt de stukjes van tevoren al klaar maken, tot op het punt dat de stukjes de oven in gaan, bewaar ze dan afgedekt in de koelkast, tot je klaar bent om ze af te bakken.
Serveertip:
Warm en net uit de oven zijn deze hapjes heerlijk! Maar ook koud zijn de kip stukjes erg lekker. Eet de koude stukjes gewoon zo, of bijvoorbeeld door een salade of op een keto broodje.
Ketotip:
Aangezien deze hapjes meer eiwitten dan vet bevatten, kun je ze het beste serveren met een vet sausje (zoals mayonaise) of met andere vettere bijgerechten.