Stilstand op de weegschaal, help!
Gaat het afvallen niet meer zo snel als voorheen? Of sta je al een tijdje stil, of ben je misschien zelfs iets aangekomen? Geen paniek, dit kan echt heel veel oorzaken hebben, dit betekent dus niet dat dit voor jou het einde van jouw afvalrace is, of dat deze manier van eten voor jou niet (meer) werkt.
In dit blogartikel lees je de meest voorkomende oorzaken en wat je hier eventueel aan kan doen.
Inhoudsopgave:
- Eet je veel zuivel?
- Misschien te veel eiwit?
- te veel of te weinig eten
- Maandelijkse periode of overgang?
- Het gebruik van medicatie
- Fruit kan de boosdoener zijn
- Ervaar je stress?
- Je bent geen machine
- Vet versus spieren
- Werkt keto niet voor jou?
Eet je veel zuivel?
Het kan zijn dat je (misschien wel ongemerkt) te veel zuivel per dag neemt.
Denk hierbij niet alleen aan dingen zoals kaas, maar ook aan slagroom, roomkaas, mascarpone, kwark, etc.. Het advies is om maximaal 100 gram zuivel per dag te nemen. Lees in dit artikel meer over de effecten van te veel zuivel en waarom je hier beter niet te veel van kunt nemen.
Misschien eet je te veel eiwit
Eiwitten zijn de bouwstenen van jouw lichaam, je kunt niet zonder! Maar wist jij, dat wanneer jouw lichaam meer eiwitten binnen krijgt dan nodig, dat deze worden omgezet naar suikers? Een keer wat meer eiwitten is echt geen ramp, maar doe je dit elke dag? Dan kan het wel tot gevolg hebben dat je uit ketose raakt, stil blijft staan in gewicht of zelfs aankomt.
Bereken hierom jouw macro’s goed (vergeet dit ook niet aan te passen bij iedere 5 KG aan gewichtsverandering) en zorg dat je hier niet structureel overheen gaat. Meer over het berekenen van je macro’s lees je in dit artikel.
Misschien eet je te veel of te weinig
Hoeveel voeding jouw lichaam nodig heeft, dat heeft onder andere te maken met je gewicht. Als je minder weegt, dan heb je namelijk ook minder voeding nodig, simpelweg omdat je minder verbruikt.
Sommige mensen gaan automatisch minder eten, doordat zij goed naar hun lijf kunnen luisteren, naar wat het nodig heeft. Maar er zijn ook heel veel mensen die dezelfde hoeveelheden blijven eten, als dat zij gewend zijn. Bereken daarom bij elke 5 KG aan gewichtsverlies opnieuw wat jouw lijf nodig heeft en probeer je hier aan te houden.
Het blijft nou eenmaal zo simpel, dat als je meer eet dan dat je verbruikt, dat je lichaam dat opslaat als reserve.
Je hormonen spelen een grote rol
Hormonen hebben een grote invloed op het proces van afvallen. Is het tijd voor de maandelijkse periode? Dan kan je maar zo tot wel 2 KG zwaarder wegen, maar schrik niet, dit gaat er na een paar dagen ook weer vanzelf vanaf. Vaak is de oorzaak hiervoor dat je lijf extra vocht gaat vasthouden.
Ben je in de overgang? Ook dit maakt het afvallen vaak een stuk lastiger, geef het echter niet op! Het gaat misschien wat langzamer, maar ook voor jou gaat deze levensstijl werken, als je doorzet!
Medicatie werkt soms tegen
In de meeste medicatie zit een hoop “troep” voor je lijf. Net als bij alcohol, gaat je lijf zich eerst focussen op het ontdoen van alle schadelijke stoffen in je lijf, voordat het zich gaat richten op andere processen zoals het afvallen.
Los daarvan zitten er in redelijk veel soorten medicatie ook stoffen die er voor zorgen dat je aankomt in gewicht. Het kan soms wel een paar weken duren, na het stoppen met de medicatie, voordat het afvalproces weer op gang komt.
Wil je weten of de medicatie die jij gebruikt deze bijwerking heeft? Typ jouw medicatie in op Google, het staat vrijwel altijd aangegeven als mogelijke bijwerking. Vaak zijn er alternatieve medicaties mogelijk, die andere stoffen bevatten, maar wel de juiste werking tegen jouw klachten kunnen bieden. Overleg met jouw huisarts of er mogelijkheden zijn voor het aanpassen van jouw medicatie.
Eet je stiekem te veel fruit?
Bij een keto levensstijl is een kleine hoeveelheid rood fruit toegestaan, het advies is om maximaal 30-50 gram rood fruit per dag te nemen. Dit is niet heel veel, daardoor gebeurt het al snel dat mensen ongemerkt toch wat meer hiervan nemen. Twijfel je? Pak dan het keuken weegschaaltje er even bij.
Het kan ook zijn dat jouw lichaam sterk reageert op de aanwezige fruitsuikers, probeer eens om het fruit een paar dagen te laten staan en kijk of er iets gebeurt.
Ervaar je stress?
Wanneer je stress hebt (zowel fysiek als mentaal) maakt je lichaam de stof cortisol aan. Cortisol heeft invloed op je insulinehuishouding, hierdoor kan stress er dus voor zorgen dat je niet afvalt of zelfs aankomt.
Je lichaam ervaart ook stress door te weinig slaap!
Te weinig slaap levert erg veel stress op voor je lijf en ook krijgt je lichaam niet voldoende hersteltijd.
Ook zonder dat jij je er bewust van bent kun je stress hebben!
Stress ervaren en stress hebben zijn 2 verschillende dingen! Het kan heel goed zijn dat jij niet het idee hebt dat je onder stress staat, terwijl jouw lijf hier anders over denkt. Jouw lichaam kan de kleinste dingen al als stress ervaren, denk hierbij bijvoorbeeld aan:
– Hoe de kinderen het op school doen
– Een naderende deadline (werk of privé)
– Het huishouden wat nog moet gebeuren, terwijl je ook nog zat andere dingen moet doen
– De kinderen die de hele dag door lawaai maken en jou hierdoor afleiden van jouw taken
– Wanneer je slecht slaapt
– Een geboekte vakantie die misschien niet door kan gaan (door bijvoorbeeld de corona maatregelen)
– Een dierbare in jouw omgeving die gezondheidsklachten heeft
En zo zijn er nog heel veel meer redenen te bedenken, die jouw lijf stress kunnen geven, zonder dat je daar zelf bewust van hoeft te zijn.
Wat kan je hier aan doen?
Probeer eerst voor jezelf na te gaan of er iets kan zijn in jouw leven wat misschien stress veroorzaakt. Er zijn uiteraard veel dingen waarbij je niets aan de situatie op zich kan veranderen… Maar hoe je zelf besluit er mee om te gaan, dat heb je wel zelf in de hand.
Sta stil bij wat jou rust en ontspanning geeft. Dit kan zijn een warm bad, een stevige wandeling, een goed boek lezen, afspreken met vriendinnen, etc… Probeer hier ook echt regelmatig wat tijd voor vrij te maken, dit kan al een wereld van verschil maken.
Heb je last van een serieuzere vorm van stress? Overweeg dan om hier hulp bij te zoeken, door middel van bijvoorbeeld een coach, een psycholoog, een ondersteuner van de huisarts of misschien een goede vriend of vriendin, die naar je wilt luisteren en met jou mee kan denken.
Je bent geen machine toch?
Afvallen gaat nooit in één rechte lijn
Je lichaam is geen machine, die altijd hetzelfde standaard, door jou ingestelde, programma volgt.
Er zijn te veel dingen die invloed hebben op gewichtsafname of gewichtstoename om altijd in een stabiele lijn te kunnen blijven afvallen. Het is heel normaal om een beetje te schommelen qua gewicht of om voor een korte periode stil te staan, maak je hier dus ook niet direct zorgen over.
Vet versus spieren
Geen verschil op de weegschaal maar wel in CM?!
Vet heeft veel meer massa/volume dan spieren, 2 KG vet is bijna 3 keer zo groot als 2 KG spieren. Staar je dus niet alleen blind op de weegschaal maar meet ook je omtrek, doe dit echt!
Het kan namelijk maar zo zijn dat je wel centimeters bent verloren (massa/volume), maar dat dit nog niet direct zichtbaar is op de weegschaal. Of misschien train je er wel naast en heeft extra spiervolume het vet vervangen, waardoor het gewicht op de weegschaal dus ook zwaarder is.
Keto werkt niet?
Je bent volle moed begonnen aan het keto dieet, maar je komt zelfs aan, in plaats van dat je afvalt? Ook dit is heel normaal, geen zorgen en gewoon doorgaan met deze levensstijl!
Je lichaam heeft gemiddeld 6 weken nodig om te wennen aan een nieuw eetpatroon, maar bij sommige duurt dit zelfs tot wel 3 maanden, ieder lijf is anders. Sommige mensen vallen in de eerste week direct al af, bij anderen duurt het even voordat je lichaam omgeschakeld is.
Geef het dus zeker niet te snel op of zeg niet dit “dieet” werkt niet voor mij. Neem wel een kritische blik op jouw voedingspatroon, om er zeker van te zijn dat je niet per ongeluk toch meer (verborgen) koolhydraten of calorieën neemt dan dat de bedoeling is. Het komt helaas zo vaak voor dat mensen mij vol overtuiging zeggen dat ze strikt ketogeen eten, maar dat ze vervolgens alles opnoemen wat zij eten en dat dat absoluut niet keto is… Lees je dus echt goed in, vraag hulp als je ergens niet uitkomt en wees kritisch. In onze Facebookgroep mag je altijd alles vragen, we denken en kijken graag met je mee!
Anderen lezen ook
💡Macro’s berekenen en bijhouden
💡Etiketten lezen
💡Het motivatie en handvatten pakket
💡Motiverende quotes en teksten