Bovenstaande voedingswaarde is per portie, berekend op 12 porties. De voedingswaarde die per gerecht is aangegeven, is enkel een indicatie. Aangezien het per merk/product dat je gebruikt enorm kan verschillen wat de voedingswaarde is, heeft dit veel invloed op de voedingswaarde van een compleet gerecht. Ook eet iedereen andere hoeveelheden, daarom is het altijd het beste, om op basis van de ingrediënten die jij zelf gebruikt en de grootte van de portie die jij eet, zelf te berekenen waar de voedingswaarde op uitkomt. Weet je niet hoe je dat zelf kunt berekenen? Je leest het hier.
Frisse citroen cheesecake, fris en romig!
Dit is een heerlijke frisse, maar toch romige cheesecake die het uitzonderlijk goed doet in het voorjaar en in de zomermaanden. Je proeft gewoon bijna de zomer met dit soort gerechten! De citroensmaak is in deze taart zeker aanwezig, maar absoluut niet op een overheersende manier. Geniet van de frisheid die citroen te bieden heeft, maar zonder het zure gezicht!😉
De ingrediënten
Voor 12 porties
Voor de bodem
- 70 gram roomboter (gesmolten)
- 30 gram erythritol korrelvorm
- 170 gram amandelmeel
- 40 gram geraspte kokos
- een snufje zout
- roomboter (om de taartvorm in te vetten)
Voor de cheesecakelaag
- 450 gram roomkaas
- 260 ml water
- rasp van 3 citroenen (alleen het gele gedeelte van de schil)
- 2 el vers citroensap
- 5 gelatineblaadjes
- 80 gram erythritol poedersuiker
De bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een hoge taartvorm (19 cm) met bakpapier en vet de randen in met een beetje roomboter.
Meng eerst alle droge ingrediënten voor de bodem goed door elkaar. Voeg nu de gesmolten roomboter toe en kneed met de hand, tot een samenhangend deeg. Verdeel het deeg over de bodem van de vorm en druk goed aan.
Plaats de bodem voor ca. 15 minuten in het midden van de oven, tot de randjes net beginnen te kleuren. Haal de bodem uit de oven en laat deze afkoelen.
Laat de gelatineblaadjes 10 minuten weken in koud water. Meng alle ingrediënten, behalve het water en de gelatine, met een elektrische mixer goed door elkaar. Verwarm het water in een steelpannetje, knijp de gelatineblaadjes uit en voeg deze toe aan het pannetje. Roer met een lepel, tot de gelatine is opgelost. Laat de gelatine niet koken, want dan wordt de gelatine bitter.
Haal het pannetje van het vuur en meng de gelatine, met een elektrische mixer, goed door het roomkaasmengsel heen. Giet het mengsel op de afgekoelde taartbodem en zet de taart (voor minimaal 3 uur, maar het liefst de hele nacht) in de koelkast om op te stijven.
Deze taart is in de koelkast ca. 3 dagen houdbaar. Je kunt de taart ook in porties invriezen, maar de kwaliteit wordt hier wel iets minder van vind ik zelf. Indien je de taart invriest, doe dit dan in een goed afgesloten bakje en laat de taart voor gebruik langzaam ontdooien in de koelkast.