Ziekenhuisopname en keto
Je zou verwachten dat je qua gezondheid op de goede plek zit in het ziekenhuis. Voor medische behandelingen is dat zeker waar, maar qua gezonde voeding wordt de plank helaas nog steeds behoorlijk vaak misgeslagen. Als er één plek is, waar het lastig is om vast te houden aan deze gezonde manier van eten, dan is het daar… Hopelijk zal dat in de toekomst snel veranderen, maar tot die tijd, kun je de tips in dit artikel goed gebruiken.
Wat heeft jouw lijf nodig?
Veel mensen hebben nog steeds het hardnekkige idee dat je juist veel koolhydraten nodig hebt als je lichaam ergens van moet herstellen. Zelfs mensen die al langere tijd zelf ketogeen eten, blijven dit idee hebben. Maar dat slaat natuurlijk nergens op. Je weet toch uit ervaring dat je je wanneer je niet ziek bent veel beter voelt door ketogeen te eten? Dan wil je daar toch juist voor kiezen op het moment dat je lichaam het zwaar heeft en je je niet goed voelt, want ik neem aan dat je zo snel als mogelijk weer fit, gezond en hersteld wilt zijn toch?! Laat je dus niet aanpraten dat je meer koolhydraten moet eten als je moet herstellen. Zeg nee tegen de suikerrijke tussendoortjes, vruchtensappen en koolhydraatrijke maaltijden, die helpen je echt niet om aan te sterken, die zorgen er alleen maar voor dat je lichaam het nog zwaarder heeft. Als je gezond ketogeen eet, dan voed je je lijf perfect met voldoende vitaminen, mineralen, gezonde vetten en eiwitten.
Het aanwezige eten in het ziekenhuis
Helaas is het meeste ziekenhuiseten wat je daar krijgt voorgeschoteld erg hoog in koolhydraten. Er zijn wel koolhydraatarme opties zoals een gekookt/gebakken eitje, een schaaltje naturel yoghurt, roomboter, wat plakjes kaas, wat vleeswaren en groenten (voornamelijk alleen bij de hoofdmaaltijd beschikbaar), maar daar heb je het ook wel zo’n beetje mee gehad… Ga er dus bij voorbaat al vanuit dat je zelf dingen mee moet nemen, of dat je dit misschien door je visite mee kan laten brengen.
Een goede voorbereiding
Helaas is er soms sprake van een ongeplande ziekenhuisopname, dan is een goede voorbereiding natuurlijk geen optie. Maar in de meeste gevallen is het een geplande opname, bijvoorbeeld wegens een operatie. Dan kun je heel goed zorgen voor een goede voorbereiding.
in geval van een operatie
Het voorafgaande gesprek met de anesthesist: Eet je al langer strikt ketogeen? Laat dat tijdens de intake met de anesthesist weten. Dit is belangrijk, want soms wordt via het standaardinfuus met zoutoplossing, ook extra glucose (suiker) gegeven. Maar jouw lijf is die enorme hoeveelheden glucose niet meer gewend en kan ze niet zo snel verwerken. Het is dus belangrijk erop aan te dringen dat ze jou geen glucose geven via een infuus.
Het voorafgaande gesprek met de verpleegkundige: Geef ook al tijdens de intake met de verpleegkundige aan dat je gezond ketogeen eet en dat je daar niet van af wilt wijken. Vraag wat de mogelijkheden zijn om zelf eten mee te nemen en te bewaren op de afdeling. Is er bijvoorbeeld een koelkast beschikbaar voor patiënten? Kan en wil de verpleging iets voor je opwarmen? Wat zijn de regels voor het bewaren van voedsel in de koelkast (denk aan labels, soort verpakking, hoe lang mag het er staan, etc…).
Voor tijdens het verblijf
– Kies alvast maaltijden uit om mee te kunnen nemen die goed te bewaren zijn en die ook nog lekker zijn als ze zijn opgewarmd. Als ontbijt/lunch kun je bijvoorbeeld voor een heerlijke chiapudding of een stukje ketobrood gaan en als avondeten voor een goed gevulde soep of ovenschotel of iets dergelijks. Heb je inspiratie nodig? Neem maar eens een kijkje bij deze lekkere recepten, een groot deel daarvan is perfect om mee te nemen of op te warmen.
– Zorg dat je tussendoortjes bij je hebt die je zo kunt pakken. In je nachtkastje kan je bijvoorbeeld prima een zak notenmelange hebben liggen, wat verpakkingen mct chocolade, een avocado, of wat Bifiworstjes.
– Mits je gebruik kan maken van een patiëntenkoelkast kun je daar ook heel goed een potje olijven in zetten, of wat blokjes kaas, plakjes worst, blokjes verse kokosnoot, een tube mayonaise, etc..
Ontbijt en lunch
Meestal kun je kiezen uit brood, crackers, krentenbollen, beschuit en rijst wafels als basis met diverse soorten beleg. Dit is voor jou uiteraard niet geschikt… Geef aan dat je die producten niet wilt en vraag om die reden extra van de beleg opties zoals kaas en worst. Het meest ideale is als je zelf keto brood of crackers kunt meenemen, dan kun je dat gewoon lekker eten met de belegopties van het ziekenhuis. Heerlijke recepten daarvoor vind je in dit kookboek. Vaak worden er ook gekookte of gebakken eitjes aangeboden, die zijn natuurlijk ook top. Vermijd scrambled eggs, die zijn namelijk vaak van een zetmeelrijk poeder gemaakt.
De warme maaltijd
Als je niet de gelegenheid hebt om zelf een warme maaltijd te verzorgen (doormiddel van visite wat dit mee kan nemen, of wat je daar in de patiëntenkoelkast kunt bewaren en laten opwarmen), dan kun je het beste om aanpassingen vragen bij de maaltijden die door het ziekenhuis worden aangeboden. Soms kun je deze aanpassingen op voorhand aanvragen, maar vaak doen ze hier niet aan en zal je de aanpassingen zelf op je bord moeten maken. Het is standaard dat er in de ochtend iemand langs komt om te vragen wat je die dag wilt eten (of je krijgt een lijst die je zelf kunt invullen). Kies hierbij voor groenten zonder saus (in de sauzen zit vaak veel suiker en zetmeel), vlees/vis/gevogelte zonder jus en zonder paneerlaag en skip natuurlijk de aardappels, rijst en pasta. Vraag of je in plaats van de aardappel, rijst en pasta extra groente(n) kunt krijgen. Salades zijn vaak ook een goede optie, maar vraag deze zonder dressing! In de dressing zit vaak veel suiker. Mochten er croutons, pasta of aardappels in verwerkt zijn dan vis je deze er uiteraard uit. 😉 Zit er toch een paneerlaag om je stukje vlees, of een sausje over je eten? Schraap dit er dan zo goed mogelijk af.
Het kan fijn zijn om in je nachtkastje ook een flesje olijfolie te hebben staan, zodat je dit over de groente(n), salade en vlees van de hoofdmaaltijd kunt doen om aan wat extra vetten te komen. Vetten zijn tenslotte jouw brandstof, terwijl er in het ziekenhuis vaak juist vetarm eten wordt aangeboden. Zo kan ook een zoutvaatje erg welkom zijn, want vaak wordt er ook zoutarm gekookt. En aangezien jij juist extra zouten nodig hebt omdat je ketogeen eet, is het belangrijk dat je dit wel binnen krijgt. Meer over het belang van zout bij een koolhydraatarme levensstijl lees je hier.
Goed om te weten
Omdat de kennis over ketogene voeding helaas niet meegegeven wordt tijdens de medische opleidingen (op het moment van schrijven) is de kans heel groot dat je vanuit het ziekenhuis weerstand krijgt over jouw manier van willen eten. Dit is geen onwil, maar onvoldoende kennis. Vergeet nooit dat jijzelf bepaalt wat er met jouw lijf gebeurt. Je mag altijd een behandeling of voeding weigeren. Uiteraard staat jouw gezondheid wel altijd op de eerste plaats. Ga in gesprek en blijf vooral geduldig. Het is goed om jouw standpunten en grenzen aan te geven, maar een vriendelijk gesprek brengt je veel verder dan wanneer je boos wordt. Leg dus gewoon rustig uit waarom deze manier van eten zo belangrijk voor jou is en wat de resultaten zijn die je met deze manier van eten bereikt hebt.